Christelle Dabos – A tél jegyesei

Eredeti cím: Les fiancés de l'hiver
Sorozat: A Tükörjáró 1.
Kiadó: Kolibri Kiadó
Oldalszám: 580
Kiadás éve: 2017
Műfaj: ifjúsági, fantasy
Fordító: Molnár Zsófia
Egy szétszakadt világban...

Anima ​lakói szerint a tárgyaknak lelkük van, különös adottságaik révén pedig kommunikálni is tudnak velük. Ujjaik alatt összeforr minden, ami szakadt vagy törött, érintésük nyomán feltárul a tárgyak és használóik múltja is. Ophélie azonban nem csak ezért különleges: briliáns ügyességgel közlekedik a tükrökön keresztül. 
Békés hétköznapjainak azonban a Matrónák döntése vet véget: el kell hagynia otthonát, férjéül pedig a megmaradt világ legrosszabb hírű Sarkáról származó, gyűlölt és rettegett kincstárnokot, Thornt szánják. De vajon miért éppen őt? 

Új otthonában a Délibábosok trükkjeinek köszönhetően semmi sem az, aminek látszik. A lánynak az állandó káprázattal és a Sárkányokkal is meg kell küzdenie: a Légvár az a hely, ahol az ember a saját gondolataiban sem lelhet biztonságra. Ophélie ráébred, hogy a Légvár nemzetségei hatalmi harcának közepébe csöppent. Hogy megmeneküljön, álruhát ölt… 

A fülszövegnek köszönhetően volt egy sejtésem, ami pár oldal után be is igazolódott.. Ez a könyv új, egyedi, és korántsem olyan ártatlan, mint ahogyan azt a gyönyörű kék borító miatt gondolnánk. Ó, de még mennyire, hogy nem az..

A történet egy igen érdekes világot tár elénk, egy olyan helyet, amely darabokra repedezett, egy olyan környezetet, mely megismerésre és felfedezésre vár. Ugyanis az az elképzelés, hogy az egykori Föld darabjaira hullott, így létrehozva különböző kisebb-nagyobb élhető szilánkokat, melyek mindegyikén más-más tulajdonsággal felruházott nemzetségek élnek. Elképesztően zseniális!

Ennek a világnak csöppenünk a kellős közepébe, hogy megismerhessük Ophélie-t, aki egy rendkívül különleges tagja családjának. Hogy mitől oly' páratlan? Azon túl, hogy a személyiségével leginkább a sálját képes lenyűgözni - az olvasókon kívül -, megadatott számára két nem mindennapi képesség: az olvasás képessége és a tükörjárás. Mindkét képesség hihetetlenül csábító, ám nem kevés veszélyt rejt magában, miként a különlegessége rendkívül értékessé is teszi Oplhélie-t mások szemében... 

Ám a történet időt sem hagy belemélyülni Ophélie Animán töltött életébe, mely békés, családias légkörben telt, minden hirtelen irányt vált, hogy egy kegyetlen, hideg és harcias világba csöppenjünk, ahol a képmutatás, a csalás és az ámítás a legnagyobb fegyver. Egy ilyen világban, ha nem veszed fel a kesztyűt, elevenen nyúznak meg.. 

Vajon egy kedves lélek képes-e helyt állni egy ilyen világban? Meg tud-e változni? Vagy eltiporják? Mit tehet egy idegen a karmaikat meresztgető ellenségei körében? Ki számít egyáltalán ellenségnek? Lehet, hogy az szúr hátba, akitől a legkevésbé várnánk?

A kérdések mindegyikére választ ad ez a könyv, amely rettentően olvastatja magát, szinte letehetetlen. Az ember egyre többet és többet akar, az ármányok, titkok és cselszövések mögé látni, valami emberit, meleget, boldogat találni ebben a rideg világban, csakúgy, mint Ophélie, akiből képtelenség kiölni a reményt és az elszántságot. Pedig nem kevés megpróbáltatás és szenvedés áll előtte.

A karakterek "tökéletlen" megformálása, az elhintett romantika, vagy a történet stílusa és kidolgozottsága a legapróbb részletekig - mint az óriási állatok, az időt megtréfáló homokórák, vagy a szemet gyönyörködtető illúziók -, mind mind tetszetős, mindössze a mérhetetlen kegyetlenség az, ami csalódásra ad okot. Nem magával a kegyetlenséggel van a baj, mert ez az, amitől Ophélie jelleme intenzív fejlődésnek indul, ez teszi őt önállóvá és erőssé, hanem a mennyiségével, aminek köszönhetően az olvasóknak is megrendül a hite, hogy ennek még lehet jó vége..

Ifjúsági fantasy ide vagy oda, ebben a világban nem egy kérdés merül fel, ami gondolkodtatóba tudja ejteni az olvasót: a hatalom megszerzésével járó veszélyeken túl, a családi kapcsolatokon át, egészen a másoknak való megfelelési kényszerig. 

Ha szeretnél egy kicsit gondolkodóba esni, ha megismernél egy különleges világot, páratlan és korántsem tökéletes jellemekkel, ha belevetnéd magad a képmutatás és ármány forgatagába, vagy ha a titkok fonalát szeretnéd visszafejteni, ez a te könyved!

≈Köszönöm a Kolibrinek és a Kildarának, hogy részese lehettem egy pillanatra ennek az elképesztő világnak!

Borító:
Elolvadok tőle! Gyönyörű és kék. 5 pont

Történet:
Érdekes és különleges világba csöppenünk, de túl kevés az, amit megtudunk róla, és túl sok a szenvedés, amit át kell élni. 4 pont

Karakter:
Nagyrészt ellenszenvesek, kicsinyesek és fennhéjázóak. Ám akad egy-két kincs, akit még nem tett tönkre a világ legészakibb szelete. 4 pont

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Guillaume Apollinaire: Tizenegyezer vessző

Tiffany Reisz: A szirén (Eredendő bűnösök 1.)

Kresley Cole - Az álmok sötét harcosa

Kresley Cole - A tél halálos csókja

Megint esik, szerda