Leda D'Rasi - Utolsó kívánság

"Mit a halál szétszakított, a sors összeköti újra"
Mielőtt a kezembe került volna a köny, már sokat halottam róla. Kitől? Magától az írótól, és a szerkesztőtől is! Így nagyon izgatottam vágtam bele az olvasásba. A fülszövege:

„Perzselően forró mese…”

…felnőtteknek, modern formában. Ha megkérnének rá, hogy a lehető legtömörebben foglaljam össze a Boszorkánydinasztia sorozat lényegét, ezzel az egy mondattal tenném meg. Mert ebben minden benne van. Olyan olvasóknak ajánlom, akik szeretik a többféle műfaj keveredését, és izgalmasnak találják, ha megannyi hatás éri őket olvasás közben. Akik vágyják a romantikát, akarják a kalandot, és hajlanak a lehetetlen felé is. Akik nem sütik le a szemüket, ha borzongató szex fűti át a lapokat. Mélyen tudják (és akarják is) gyűlölni a történet gonoszát, teljes szívükkel átérzik a szereplők érzéseit, bírják a bicskanyitogató szóhasználatot, és értékelik a csípős humort. Igen, a Boszorkánydinasztia története valóban egy mese. De aki Andersen, vagy a Grimm testvérek féle történetre számít, azt komoly meglepetések fogják érni. A Dinasztia a mesék új generációját képviseli.
Rendkívül hatásos előszóval indít, ami előre vetíti a fájdalmas folytatást is. Egy apró kis múltbéli betekintés az, ami miatt az ember szíve megszakad. Mindig is utáltam, ha valakire rá akarták kényszeríteni azt, ami nem is ő, pláne ha mindez emberi elvakultságból ered, ami ostobaságot és értelmetlen pusztítást szül. Mint most is... Ugyan Lilian rendkívül bátor és vakmerő, de ez nem homályosítja el a megesett szörnyűséget, a tehetetlenség súlyát, de mégsem aggódtam, hisz a sors nem ily' kegyetlen, mint már sejthettük.
És ekkor csöppenünk Angel világába, ahol ő megbélyegzettként és kiközösítve él, pedig csak egy kicsit más, mint az átlag. Más, mert szégyenszemre még nem férjes asszony, és mert nem a körülötte élők normái szerint cselekszik. Holott semmi kivetni való nincs benne. Ám szerencsére, egyszer mindenki megtalálja a maga helyét csakúgy, mint Angel is, aki a fura, bohókás, kicsit agresszív, de csupa szív boszorkányok között találja hirtelenjében magát. És, ha nem lenne elég az, hogy az ember élete fenekestül felfordul, akkor jön valami felsőbb erő, és úgy dönt, feléleszti a múlt egy szeletét. Így kezdetét is veszi a bonyodalom…
Szóval nincs időnk megtapasztalni, hogyan tanul Angel, vagy hogyan illeszkedik be, mert máris sürgető közelségbe kerül egy fontos találkozó... Itt kezdenek felpörögni az események, itt ismerkedhetünk meg egy másik világ lakóival, akik nagyon hasonlatosak a számomra oly’ kedves Halhatatlanok alkonyat után sorozat világában élőkhöz, mégis mások, és egyediek. Ezenfelül  itt derül fény a boszorkányok erejére, legfőképp Angelére, aki meg kell, mondjam, nem semmi! Így felmerül a kérdés, mi minden lakozhat benne? Ám mire választ keresnénk, elvonja a figyelmünket Lazarus megjelenése és minden, ami ezzel jár...
Roppant módon humoros, és megmosolyogtató szituációk tömkelege következik, ahol kétségek közt őrlődünk, hogy hogyan is fog működni ez az előre elrendelt kapcsolat, de már az első másodperctől látszik a könnyed csipkelődésből, hogy borítékolható kettejük közös élete. De mennyi mindent élnek meg addig, és mi mennyi mindent élünk át velük. Mindenesetre szórakoztató, idegtépő, szívmelengető, kiakasztó, és boldogsággal eltöltő események sorozatába csöppenünk. De mélyen ott lappang, hogy mikor esik szét minden, mert igenis gyarló emberként az látszik, hogy túl szép ez így, hogy igaz legyen. Mert nincs olyan, hogy “örökké együtt”.
Mindezt oly' könnyű elképzelni, mert a megfogalmazás módja nagyon is olvasmányossá, míg a leírásmódja filmszerűvé varázsolja a történetet. Ezt még inkább elősegíti, és mozgalmasabbá teszi a több szálon való futtatás. Mikor is elérkezik az önámítás mintaképe, az Úr hívő szolgája. Ekkor már szorul a hurok, egy félreértés pedig tönkretesz mindent, és beigazolódni látszik a sejtés, hogy “ez túl szép, hogy igaz legyen”. Ráadásul a mindenre rátelepedő szótlanság és mozdulatlanság bosszantóan kétségbeejtő.
Végül, mindennek dacára bebizonyosodik, hogy a halhatatlanoknál az örökkévalóságban igenis létezik tökéletesség, főleg ha egymásnak teremttettek. És mégis ki ne lenne boldog a tökéletes pasi mintaképével, aki kívül-belül egy álom?! De Angel híres a makacsságáról, és mielőtt még felhőtlenül boldoggá válhatnánk a tökéletesnél is tökéletesebb befejezés reményében, jön egy érzelmi válság. Ám egy okos, és annál odaadóbb anya gondolatai helyre rázzák az embert, mert egy anyánál mindig megértésre, és tanácsokra lelhetünk. Amik végül eljuttatnak a boldog véghez.

Mégsem ér velük véget ennek a világnak a felfedezése, sőt kismillió titok felfedése, egymásnak teremtett párok megtalálása, és izgalmas fordulatok várnak még ránk, olvasókra. És csak remélni merem, hogy visszaköszönnek a most megismert szereplők, mert rettentően megszerettem jó néhányukat.

Nagyon köszönöm Leda ezt a csodás könyvet, ami jó néhány izgalmas másodpercet csempészett az életembe!


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Jamie McGuire - Gyönyörű megváltás

Guillaume Apollinaire: Tizenegyezer vessző

Jeff Kinney: Egy ropi naplója

Anne Rice: A kárhozottak királynője (Vámpírkrónikák 3.)

Jamie McGuire - Gyönyörű esküvő