Soman Chainani - Itt nincsenek hercegek

Eredeti cím: The World Without Princes
Sorozat: Jók és Rosszak iskolája 2.
Kiadó: Twister Media
Oldalszám: 542
Kiadás éve: 2016
Műfaj: ifjúsági, fantasy
Fordító: Bozai Ágota
Illusztrálta: Iacopo Bruno
A mese folytatódik...
Ha tetszett az első rész, ez még jobban fog!
A fülszöveg:

Soman Chainani első regénye, a New York Times bestseller Jók és Rosszak Iskolája folytatásában Sophie és Agatha visszatér Gavaldonba, és boldogan élnek saját világukban, ám az élet nem olyan tündérmese, amilyennek képzelték…

Agatha már úgy érzi, bárcsak más boldog befejezést kívánt volna a mesének, ám ekkor véletlenül megtalálja és kinyitja a Jók és Rosszak Iskolájának kapuját. A lányok azzal szembesülnek, hogy az a világ, amit az első tanévben tapasztaltak, megváltozott.

A boszorkányok és a hercegnők a Lányok Iskolájában laknak. Elhatározták, hogy kirekesztik életükből a hercegeket. Tedros és a fiúk a Rossz Iskolája régi tornyainak lakói lettek. A két iskola között háború van kitörőben. Vajon Agatha és Sophie helyre tudják állítani a békét? Vajon Sophie jó tud maradni úgy, hogy Tedros állandóan üldözi? És kihez húz Agatha szíve? A barátnőjéhez vagy a hercegéhez?


A mese keretein felülemelkedve az író jóval többet mutatott, mint az első részben. Elhagyta apró hibáit, kiszámíthatatlanná, pörgőssé, és rendkívül élvezhetővé varázsolta a történet folytatását. Mindezt sok kétellyel és titokkal megtűzdelve.

Vajon mi történt?

Ez a kérdés foglalkoztatott az első rész szemtelen vége után, és most végre megtudtam, mit okoz az, ha a barátnőnket választjuk, átírjuk a sorsunkat, és hoppon hagyjuk a hercegünket. Csak annyit, hogy jó nagy kavarodást, mondhatni gordiuszi csomót, amit egykönnyen nem lehet kibogozni.

Egy elsuttogott kívánság és már vissza is csöppenünk a Jók és Rosszak iskolájába, ám valami nem stimmel… Valami megváltozott, ráadásul gyökeresen. Már nincs a jónak és rossznak iskolája, a mesevilág alapjai eltöröltettek. Mindez két jóbarát miatt. De mi mindent bír ki egy barátság? Mi történik, ha a szívünk már mást óhajt? Miért nem lehet a mesében egyszerre boldog a herceg és a boszorkány is? Sophie vajon tényleg velejéig romlott, vagy valóban megváltozott?

Titkok, megtévesztések, és még ezeknél is több értetlenkedés. Régi barátok, akik megváltoztak. Új szereplők, akikben nem bízhatunk. Mégis mi történt az egyszerű szabályokkal? Hova tűnt a valódi történelem? És mi történt a múltban, ami Agatha-ék jelenét befolyásolja, és jövőjét veszélyezteti?

Megannyi kérdés, ‘minek felére kapunk csupán választ, így teljes képet nehezen tudunk alkotni. Főleg miután visszatér a gonoszság, és magával hozza az elárultság, a magány, és az elhagyatottság érzését.

Hogy mi lesz ezután? Elképzelni sem tudom, de már alig várom, hogy miként írnak történelmet a lányok, és hogy milyen történések után kerül leírásra a Vége szó.

Borító:
Még szebb, mint ez első. Nem tudom, miképp tudták összehozni, hiszen már ez első rész borítója is csodás. Tehát most is csak annyit tudok mondani, hogy a borító és az illusztrációk gyönyörűek. Lefestik ezt a mesevilágot, hogy mi olvasók könnyebben belemerülhessünk, és élvezhessük a történések fonalát. 5 pont

Történet:
Titokzatos. Megtévesztő. Meghökkentő. Imádnivaló. És humoros. Szerencsére megmaradtak a frappáns, szórakoztató és élvezetes szóváltások, amik repítik előre az olvasót. De még nagyobb boldogságomra több elmélkedős monológ is helyet kapott, így sikerült még jobban megismerni Sophiet, Agathat és Tedrost is.

De a szemem előtt folyamatosan feltűnik, hogy befejezetlen, holott tudom, még vár ránk egy harmadik rész. Szóval ez egy téves megítélés. Ebből is látszik, hogy annyira izgalmasra sikeredett, hogy kivárni sem tudom a következő részt. Pedig muszáj lesz… 5 pont

Karakterek:
Sokkalta emberibbek lettek, miként már nincsenek beskatulyázva a “jó és rossz” címkékbe. És sokkal összetettebbek, mint az első részben, köszönhetően a mesevilágban beállt változásnak. Szinte mindenki megváltozott, így nem elég az új szereplőket kiismerni, hanem a már ismerteket is újra meg kell ismerni. Ám az mit sem változott, hogy vannak szerethető, és még inkább ellenszenves karakterek. 5 pont

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Jamie McGuire - Gyönyörű megváltás

Guillaume Apollinaire: Tizenegyezer vessző

Jeff Kinney: Egy ropi naplója

A. O. Esther interjú – avagy bepillantás az Eszter életébe, érzéseibe és álmaiba

Jamie McGuire - Gyönyörű esküvő