Klisé totó avagy amit már láttunk valahol

Vendégbejegyzés - NinjaDeltoidMacska

Ennek a hosszabb bejegyzésnek nincs eget rengető  elő története, pusztán a deja vu érzése miatt éreztem úgy, hogy kell egy ilyet írnom. A most olvasott Vörös királynőben, ugyanis többször arra jöttem rá: én ezt már láttam valahol! Persze, nincs új a nap alatt, így elkerülhetetlenek a hasonlóságok a sztorik között. Igen, de ott vannak a jól ismert fordulatok, a klisék!
Végül, arra szántam rá magam, hogy összeírok párat, természetesen segítség gyanánt Kockacicához fordultam, és hát összeültünk leírni szeretett könyveink visszatérő jellemzőit.
A totóhoz példákat is soroltunk, illetve egy ellen példát, ami vagy nagyon jól, vagy egyáltalán nem él a fent említett klisével. Lehetséges, hogy a példának felsoroltak között bújik meg az ellen példa is.
Természetesen nem akarjuk meggyalázni kedvenc könyveiteket, (főleg úgy hogy a mieinkre is szép számmal igazak) pusztán csak rájuk mutatunk minden bántó célzást mellőzve.
A szarkazmusért előre is bocsánat! :)

1. Szerelmesek geometriája
E nélkül már szinte nem is könyv a könyv, vagy legalábbis nehezen találhatunk olyat, amiben nem élnek ezzel a nagyon is népszerű klisével. Az indok jó, lássuk be a szerelem alapból viharos érzelem, hát ha még két ember is van aki küzd érted. A merészebb írók, akár nagyobb gubancot is alkothatnak, akár négy-öt-hat szögeket kreálnak, csak hogy mindenki rosszul érezhesse magát. Példa erre a Vörös királynő szerelmi négyszöge (2 herceg - főszereplő - annak gyerekkori barátja). Viszont igazán jól aknázza ki a Pokoli szerkezetek, ami nagyon is szépen bonyolítja a szerelmes hármas életét.
Példák: Vörös királynő sorozat, Battle Royale , Szürke ötven árnyalata
Ellenpélda: Pokoli szerkezetek

2.Baráti alapon szerelem
Elengedhetetlen, ha a lánynak van egy ellenkező nemű barátja. Kedvelt fordulat, hogy a főszereplőnő ezt egyáltalán nem veszi észre, csak mikor a fiú szerelmet vall. Jobb esetben összejönnek, és a csaj dobja az eddig álomnak hitt pasi után való rohanást, és hirtelen rájön, ő is egész végig a haverját szerette, még jobb esetben a srác keres magának egy másik lányt, míg a főszereplőnő is megkapja a megérdemelt szépfiúját.
Példa: A Végzet ereklyéi, DUFF - a pótkerék, Flat-Out Love,
Ellenpélda: Sírkertek királynője

3. A szülői értekezlet résztvevők hiányában elmarad
Avagy mindig van valami anyuval, és apuval. Lássuk be, az írók közkedvelt módszere eltüntetni a szülőket, hadd randalírozzanak tizenéves főhőseik. Végül is mennyivel egyszerűbb megmenteni a világot, ha nem kell hazaérned este tízre! Persze nem mindenki olyan kegyetlen, hogy megölje őket, gyakran csak szétszakítják a családokat, illetve elrabolják őket, vagy csak magára hagyták szerencsétlen szereplőt. Követendő példa ezek után A Végzet ereklyéi, ahol valahogy nincsen olyan sok elhullt szülő (csak majd később), és mindenképpen szerves részük van a cselekményben.
Példák: Percy Jackson, Enigma, Lélektárs - Sky,
Ellenpélda: A Végzet ereklyéi

4. Iskola= Hol a gyerek?
Mivel legtöbb hősünk még bőven az iskolapadok rabja, így ez is egy fontos kérdés. Persze lehetsz te angyal, démon, boszorkány, alien, a biosz tanár sosem zargat majd a jegyeid miatt, vagy, hogy túl sokat hiányzol. De tényleg! Minek őket iskolába járatni? És ez mit mond el a könyvbéli iskoláról? Tanulóik hirtelen felszívódnak, vagy egyenesen szét verik az épületet, és ezt soha senki se veszi észre!
Példák: Biborhajú, A Végzet ereklyéi, Időtlen szerelem,
Ellenpélda: Luxen

5. Tudósítás egy szépségversenyről
Ez leginkább a természetfeletti könyvek alapköve. Vámpíréknál, és hasonszőrű társaiknál, mindenki gyönyörű, természetesen a főszereplő szerelmespárral az élen. Persze a főszereplő lány elől rejtegették egész életében a tükröket, így ő nem tudja hogy milyen szép, csak a körülötte létező személyek csorgatják utána a nyálukat. Az álompasival (a leggyönyörűbbel) az élen. Persze, ha van valami jó indok, erre a 0-60 éves korig terjedő szépségverseny szereplő gárdára, akkor még le is nyeljük, mint például ahogy Anne Rice is megjegyzi a vámpírok a gyönyörű emberekbe szeretnek bele, és legtöbbször szerelmüket változtatják át. Nem a legkiforrottabb indok, de legalább van.
Példák: Luxen, Halhatatlanok alkonyat után, Vámpírkrónikák, 
Ellenpélda: Vámpírkrónikák

6. Senki sem az aminek látszik
Avagy a beépített ember. Mikor már azt hisszük jól ismerjük a karaktert, hirtelen oldalt vált...akár többször is. Igen ezen karakterek jobban változgatják színűket, mint a monokli a szem alatt egy hét folytán. Ide sorolhatjuk még azokat a karaktereket is, akik magukat teljesen más fényben látják, mint a körülöttük lévők (gondoljunk csak a szociopata John Cleaverre aki mindenki szemében hős) Ez gyakran jól jön ki például, ha a karakter sokáig titkolja kinek is a pártján áll, mint a Changless-Változatlan-ban (Napernyő protektorátus) Madame Lefeux akiről a végiéig nem is derült ki kinek az oldalán áll.
Példák: Színjáték, Fallen, Nem vagyok sorozatgyilkos
Ellenpélda: Changeless- Változatlan
( Kockacica Róbert Gidát hozta példának, mert... egy ideig nem tudta, hogy ő egy kis fiú.
Mentségére legyen mondva felolvasták neki a mesét :D)

7.Szuperférfiak
Igen, na ezzel a jelenséggel mindenki találkozott már, aki mást is olvasott a Biblián kívül. Mindannyiunknak számtalan név ugrik be, ha azt kérik tőlünk mondjunk már egy könyves pasit, aki jól néz ki. Fontos ismertető jeleik: gyönyörűek, különlegesek, erősek, egyetlen szerelmük, és életük értelme a főszereplő nő, és így tovább. Ez már nem is klisé hanem alappillére a könyveknek, pláne ha a románcé a főszerep. Persze, gyakran párosul hozzájuk valami aprócska hiba, hogy megőrizzék "emberségüket" például, a Down to you-ban SPOILER a főszereplő két srác egy is ugyan az SPOILER VÉGE, vagy a Maddox tesók düh rohamaik, és hasonló kényes dolgaik... Hátránya, hogy egy idő után már csak forgatjuk a szemünket, és szarkasztikus sóhajjal adózunk, a hosszan ecsetelt példás hímnek adottságain. Hiába az a fránya immunitás...
Példák: Halhatatlanok alkonyat után, Maddox familia könyvei, Down to you - Rajtad áll 
Ellenpélda: Maddox familia könyvei

8. Különleges vagyok, avagy a Harry Potter- szindróma
Kedvenc fantasy könyveink főszereplői mind ebben a kórságban szenvednek. Ezek a tízen akár hány éves gyerekeknek bizony nehéz, hisz csak ők egyedül a kiválasztottak/azzal az erővel bíróak/eddig sosem látott képességűek/utolsó valakik a fajukból, így mindent egyedül kell megoldaniuk. Jó, ott vannak a társaik, de ők nem kiválasztottak. Ezt persze nagy nehézségek, és egy adag önmarcangolással teszik, de ki is hibáztathatná őket, hisz cserébe magukra vállalnak mindent. Neves szereplő, aki ebben szenved, és akiről a kór is kapta a nevét a Kis Túlélő Potter, aki olyan súlyos eset, hogy nem csak a varázslók, de a muglik sorsát is hátára veszik. Magnus Bane boszorkány mester is a szindróma betege, de ő szánt szándékkal, a szívére hallgatva teszi mind ezt. Ettől nem lesz több, mint többi beteg, pusztán más, de felettébb kellemes változatosságot jelent.
Példák: Harry Potter, Útvesztő, Napernyő protektorátus
Ellenpélda: Bane krónikák

9.A pszicho gyerek
A horror filmek is szívesen operálnak ezzel az elemmel, vagyis a legártatlanabb élőlényeket, a gyerekeket választják meg a legfurábbnak/legveszélyesebbnek. Lehet egy különleges képességgel bíró, vagy kattant, esetleg átlag feletti IQ-jú, a pszicho gyerek mindig lekörözi a felnőtteket. Hamarabb készíti el az adóbevallást mint te, leveri a fő gonosz hadseregét egyedül, majd jó gyerek módjára elmegy legózni a szobájába. Jobb esetben tényleg csak egy felelősség teljes, nagyon okos gyerekről van szó mint Simeon az Oh, boy!-ból, vagy lehet akár olyan, mint Micha a Luxenből, hogy bármikor bárkit átküldhet a túlvilágra. Legyenek bármennyire is bájosak ezek a kölykök, ha cukorkát kérnek add oda nekik a saját biztonságod érdekében.
Példák: Luxen, Oh, Boy!. Flat-Out Love
Ellenpélda: Oh, boy!

10. A hátba bökdöső
A "nem az akinek látszik" egyszerűbb, de genyóbb verziója. A karakter csak egyszer vált oldalt, de akkor biztos, hogy betart eddig legjobb barátjaként számon tartott főhősünknek. Ez a szereplő, akit rosszabb esetben még szerettünk is, a genyóság császárává válik, és még a főhős cikis gyerekkori képeit is megmutatja a fő gonosznak. Ilyen akár a Luxen sorozatbeli Blake, aki nagyon gonosz lesz, de nem spoilerezek le mindent. Jobb esetben olyan, mint Piton professzor, aki pont a Sötét nagyurat támadja hátba.
Példák: Luxen, Árnyékvilág, Napernyő protektorátus 
Ellenpélda: Harry Potter

11. A szürke 1 árnyalata
Valami titkos szövetség született az írók között a főhősnőik személyiségét illetően. Szinte kőbe van vésve, hogy a sztori kezdetén mindenképpen egy élettelen penészvirágnak kell lennie a lánynak, hogy később karakterfejlődésként letudhassák azt, hogy bombanőt csinálnak belőle, aki erős és gyönyörű. Aha, de ehhez kell a szuperférfi, aki azzá teszi, bocsánat "előhozza belőle". Hogy is van ez? Kérdem én, miért nincsen az megírva, hogy mondjuk (isten ne adja) magukért lesznek jó nők? Címeres alanya ennek a klisének Nora Grey a Csitt, Csittből, akinek még a neve is szürkét jelent, és egy marék földben több személyiség lapul, persze később többé-kevésbé kinövi ezt a hibáját. Ezt a klisét teljesen mellőzi a Magisztérium, pusztán már csak azért is, mert Callum fiú, ráadásul ő aztán tudja mit akar, és tesz is érte. Indítványozni szeretnék egy kurzust, ahol ezt megtanítja a többi főhősnőnek.
Példák: Csitt, Csitt, Tizenhárom okom volt..., A szürke ötven árnyalata 
Ellenpéldák: Magisztérium

12. Sose halunk meg, avagy sebek nélkül
Ami egyszerűen képtelenség. Valami miatt a főhősöket a szentlélek, vagy én nem is tudom mi védi az ellen, hogy a hajuk szála is meggörbüljön. Leginkább mégis az író, aki úgy szereti őket, hogy még csak megkarcolni se akarja szereplőit. De ez nonszensz! Ha valakit képen találnak, megkérem, legyen szíven vérezni egy kicsit! Meghalni meg már egyenesen botrányosan ritkaság számba megy, mert ha valaki meg is hal, a.) nem volt fontos b.) gonosz volt és/vagy nem volt fontos c.) a következő x. részben visszajön, hogy bocs mégse. Kellemes kivétel azért van, például J. Kenner Édes rabsága (Stark -trilógia) ahogy azért folyt a vér a múltban.
Példa: minden
Ellenpélda: Édes Rabság

13. Döntés: jó, vagy rossz... de rossz
Kérdem én, minek állítják őket döntés elé, ha úgyis a vesztükbe rohannak? Ezen főhős típusokra a vacsora fogásainak eldöntését se bíznám rá. A rémes ítélő képességük oka, vagy velejárója, pedig a jézusi jóság. A hős mindenképpen a rosszat választja, ha ezzel megmenthet akár csak egy kavicsot is (KockaCica megjegyzése: vagy kagylót, akár mindkettőt) a vízbe fulladástól... a sivatagban. Ezek a könyvek gyakran járnak haj tépéssel, és hosszas kiabálással, hogy "Mi a francért mész oda?! Mi a baj veled?!" és így tovább. Az idegeinket erősen megtépázza például, a Vörös királynő hősnője Mare, aki mindig jó döntést hozz... rosszkor. Mikor épp valakivel jóban van dönt egyet, és jól betart neki amitől rövid úton meg akarod tépni. De ennek az archetípusnak is vannak remek alakjai, ott van akár az Anna sorozat főszereplője, Cas, aki a saját boldogságáért nagyon is meghatóan lemond Anna boldogságáért. Vagy akár Tessa, a Pokoli szerkezetekből, egy rossz döntés (hogy Londonba utazik) indítja el a történetét.
Példa: Vörös királynő, Párválasztó, Pokoli szerkezetek
Ellenpélda: Anna sorozat

13+1. Világvége... megint
Ha már lúd legyen kövér. Mi értelme lenne csak egy kutyát/családot/iskolát megmenteni, ha meg lehetne a világot is? Íróink lassan több milliószor sodorták végveszélybe bolygónk, rosszabb esetben univerzumunk, de hőseik, akik közül szép számmal szenvednek a Harry Potter-szindrómában, mindig ott vannak, hogy jól megmentsenek mindenkit. Lassan viszont már nem izgulunk úgy, tekintve, hogy mindig megmentik, de tényleg valaki írjon már egy olyan könyvet, amiben mindannyian megyünk a levesbe, mert a hős elbukott! A fiatalabbaknak szóló könyvek itt kész felüdülést jelentenek, hisz egy tizenegy néhány éves gyerek, (ha épp nem Percy Jacksonnak hívják) általában nem kell egy egész bolygót megmentenie bőven elég saját városát, lásd csak a Pax testvérpárját.
Példák: Luxen... minden egyéb könyv
Ellenpélda: Pax

És a záró jeles ráadás: Karrier építés mesterfokon
A hamupipőke sztori, a régi klasszikus. Nincstelen szereplőink, jó házasságot kötnek/legyőzik a hű de nagy ellenséget/vagyonra tesznek szert, és így tovább. A por nép sorai közül bukkannak ki, majd a csúcsra törnek, és melléjük gyakran párosul valami szívet szaggató háttérsztori csak, hogy jobban imádhassuk őket. Legyen itt szó akár a Párválasztós America-ról, aki hirtelen minden kaszt főlé kerekedik, vagy Sophie a Vándorló palotából, aki szintén házasság révén járt jól.
Példák: Párválasztó, Vörös királynő, Vándorló palota


Nos, ezzel végére is értünk a szép, hosszú listának! Nektek mi a kedvenc/legutáltabb klisétek?
(Halkan megjegyzem, azért van szép számmal benne a Luxen, mert Kockacicát kicsit beszippantotta a könyv :D)

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Guillaume Apollinaire: Tizenegyezer vessző

Tiffany Reisz: A szirén (Eredendő bűnösök 1.)

Kresley Cole - Az álmok sötét harcosa

Kresley Cole - A tél halálos csókja

Megint esik, szerda