Szülinap! 2.rész

Boldog születésnapot kicsiny blogunknak! Hát most itt az én ajándékom!


Eva soha nem akart igazán anya lenni. Egy olyan fiú anyja semmiképpen, aki hét iskolatársát, egy menzai alkalmazottat és egy tanárt gyilkol meg két nappal a tizenhatodik születésnapja előtt.
Most, két évvel a történtek után, elérkezett az idő Eva számára, hogy egy ijesztően egyenes és őszinte levélsorozatban szembenézzen házassággal, karrierrel, családdal, szülőséggel és Kevin szörnyűséges tombolásával.
A regény egy magával ragadó, érdekfeszítő és visszhangokat keltő történetet mesél el, amely robbanásszerű, kísérteties végkifejletbe torkollik.

~Mindenkinek van egy könyve, amit miután letett, úgy érzi valahogy minden más. Valahogy képtelen tovább haladni úgy, hogy csak leteszi, és veszi is a polcról a következőt. Nekem is valahol ezen a ponton van, ez a könyv. A történet vázlatosan annyi, hogy Eva levelekben meséli el férjének Kevin nevelését, a fogantatástól, napjainkig ingázva múlt, és jelen között. Ahogy pedig követjük Evat ezen az úton, olyan sok kérdésbe ütközünk, olyan sok érzelmet élünk át, mintha mi is ennek a családnak a részei lennénk. A könyv zsenialitása persze Kevinen fekszik, a kiismerhetetlen fiún, aki mindenkinek fejtörő, még a saját anyjának is. Kevin és Eva játszmája, amiben úgy hiszem nincs győztes, már jóval Kevin születése előtt elkezdődik, és talán csak a haláluk fog véget vetni neki. Mégis a legérdekesebb húzása a könyvnek, hogy nincsenek benne igazi veszekedések, nincsenek drámai pillanatok, mindent hűvösen írnak le, semmi erős érzelmi töltettel, csak az igazság. Sosem mondják ki igazán Kevin kegyetlenségeit, sosem bukik le, bár Eva végig látja a fia sötétebbik oldalát, addig a csütörtökig nincs kimondva, hogy Kevin tette ezt, Kevin tette azt, és ez rémisztő mert mi is végig tudjuk, hogy ő a tettes, De ami szerintem a legmegdöbbentőbb, hogy így is "szeretem" Kevint, tipikusan egy olyan karakter, aki addig élvezhető amíg nem te kerülsz az útjába. Emellett Eva és Kevin olyan kiforrott erős karakterek, akik annyira hasonlítanak, és mégis annyira mások, hogy akarva akaratlanul is az apa, Franklin aki itt a normális embert képviseli nem egy szerethető karakter, vagy Celia egyszerűen túl puhány két ilyen erejű karakter mellet. A vége pedig mellbe vág úgy, hogy zsepit elő!
Végezetül tudom, ez nem egy "vicces" könyv, de mindenképpen egy olyan amit el kell olvasni, mert annyi témát érint, mint a szülők, házasság, anya-gyermeke kapcsolat, pedagógia, és hasonlók, hogy mindenképp nyomot hagy. Oh, és készült belőle film, amiben Ezra Miller játssza Kevint (nagyon helyes!) és Tilda Swinton Evat ( ő is fergeteges), de szigorúan csak a könyv után megnézendő, különben keveset lehet belőle érteni!
10/10**

Látod ezt a srácot? Ő Ezra Miller. Kézled el őt Kevinnek, miközben olvasod a könyvet. Sosem fogsz már igazán félni egy horror filmen se. Soha...

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Guillaume Apollinaire: Tizenegyezer vessző

Tiffany Reisz: A szirén (Eredendő bűnösök 1.)

Kresley Cole - Az álmok sötét harcosa

Kresley Cole - A tél halálos csókja

Megint esik, szerda